Rønne Havn

Vis menu

Kriegers Flaks møller skal udskibes fra Rønne Havn

Det er i dag blevet offentliggjort, at Rønne Havn er valgt som udskibningshavn for de vindmøller, der skal udgøre Danmarks nye – og største – havmøllepark Kriegers Flak.

Opførelsen af Danmarks største havmøllepark, Krigers Flak, begynder planmæssigt i 2020. Og nu er udskibningshavnen fundet. Det bliver Rønne Havn, der med sin beliggenhed på Bornholm midt i Østersøen er centralt som udgangspunkt for den store operation.

I forbindelse med det store projekt, bliver havnens område udvidet med 150.000 kvadratmetre.

”Vi er meget tilfredse med vores valg af Rønne Havn. Den ligger virkelig godt i forhold til aktiviteter i Østersøen. Det er en ny kaj, når vi tager den i brug om to år, og den er særdeles stærk i sin konstruktion. Det betyder, at komponenterne kan komme tæt på kajkanten, og det har vi brug for. Vi kommer jo med elementer, der vejer over 400 ton, så det er en stor belastning. Ind- og udsejlingsforholdene til havnen er gode, forbindelserne med indenrigsfly fra København, Karup eller Billund til Bornholm er rigtig fine og kombinationen af Øresundsbroen og hurtigfærgen fra Ystad et stærkt alternativ. At havnen ligger på en ø er ikke noget problem, for vores komponenter er for store til landtransport, så de skal sejles under transport. Endelig er det en fordel for os, at det er en dansk havn – det reducerer papirarbejdet i forhold til, hvis vi for eksempel skulle udskibe fra en tysk havn. Så der er rigtig mange fordele,” forklarer Bent Rasmussen, projektansvarlig i Siemens Gamesa Renewable Energy. Han fortsætter:

”Og lige så vigtigt har vi helt fra starten mødt en meget positiv og konstruktiv attitude fra Rønne Havn. De vil gerne være aktive medspillere i at løse udfordringer og skabe de bedste forhold for os. Det har været et super samarbejde. Det er jo en stor operation vi kommer med, der kræver meget – i forhold til havnen, selvfølgelig, men også i forhold til lokalmiljøet i form af hoteller, restauranter osv. Her har det været virkeligt fint at arbejde sammen med havnens folk.”

Glad havnedirektør

Også Thomas Bendtsen, administrerende direktør for Rønne Havn A/S, er begejstret for aftalen.

”Det er den slags projekter, der kan give masser af liv på kajen i Rønne. Vi har satset offensivt på fremtidssikring af vores havneområder og sigtet efter, at faciliteterne var moderne og kunne håndtere en så stor operation som den, Siemens Gamesa Renewable Energy skal i gang med. Jeg håber og tror, at det bliver starten på en række østersø-projekter, der skaber nye muligheder for erhvervshavnen og de lokale virksomheder.”

Bornholms borgmester Winni Grosbøll, ser det som en vigtig og positiv udvidelse af Bornholms image.

” ”Bornholm er meget mere end Folkemødet, røgede sild og turisme. Med valget som udskibningshavn træder erhvervs-aspektet ved øen nu tydeligt frem. Vi kan bygge ovenpå en århundrede gammel maritim tradition og med det nye havneområde tage et meget nutidigt greb på det. Det er en første klasses erhvervshavn, vi får etableret, og det glæder mig, at den kommer i brug straks efter opførelsen.”

 

Fakta om Rønne Havn

  • Konkret bliver der i første fase tale om, at der etableres en 65 meter bred ydre bølgebryder med en længde på 1150 meter, en ’multi-purpose-kaj’ med en længde på 300 meter som allerede står færdig i juni 2019, en 40 meter bred ro/ro rampe, hvor de store vindmøllekomponenter kan rulles i land på et 150.000 kvadratmeter stort havneareal – der er øremærket til tungt projektmateriel. Der etableres desuden en 200 meter heavy duty- kaj.
  • Desuden øges vanddybden til 11 meter. Dermed kan havnen levere konkurrencedygtig infrastruktur til store projekter som Kriegers Flak.

Fakta om Kriegers Flak:

  • Kriegers Flak ligger i Østersøen, godt 30 sømil vest for Bornholm, hvilket cirka svarer til 3 timers sejlads.
  • Den består af 72 vindmøller af typen SWT-8,4-167. De er omkring 230 meter høje og har en samlet effekt på 604,8 MW.
  • Opførelsen af mølleparken starter i 2020 og når den er færdig, leverer den strøm til omkring 600.000 danske husstande.