Ny energiø i Østersøen kan give 27.000 arbejdspladser
En investering i havvind sikrer tusindvis af arbejdspladser i hele havmølleparkens levetid. Det viser nyt studie fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark. En energiø i Østersøen vil kræve over 27.000 årsværk – en del af dem kan tilfalde Bornholm.
Hver gang der investeres i 1 gigawatt havvind, vil 14.600 årsværk være sikret i havmølleparkens samlede levetid på ca. 25 år.
Det viser et helt nyt studie fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark, som har undersøgt beskæftigelsen forbundet med investeringer i havvind.
Arbejdspladserne findes blandt andet, når møllerne skal produceres, sættes op, serviceres og i de mange følgeindustrier, som er tilknyttet en havvindmøllepark.
Og med den nye klimaaftale og planen om at bygge seks gigawatt havvind i Danmark, hvoraf to gigawatt skal bygges i Østersøen, er det godt nyt for bl.a. Rønne Havn A/S og Bornholm.
”Havvind er blevet big business for rederierne. 1.400 årsværk vil tilfalde søfolk, når der opsættes en gigawatt havvind. Rønne Havn A/S er ved at positionere sig som offshore-havn og er allerede blevet installationshavn for Kriegers Flak og Arcadis Ost 1 ud for Rügen. En ny energiø i Østersøen vil kræve 27.000 årsværk, og en del af dem vil givetvis tilfalde Bornholm,” siger Jacob K. Clasen, direktør for erhvervspolitik og analyse i Danske Rederier.
Lokalt erhvervsliv skal gøre sig attraktive
Som et tillæg til den nye rapport har Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark fået regnet på, hvordan den nye klimaaftale vil påvirke den lokale beskæftigelse med udgangspunkt i udbygningen af en række havvindmølleparker.
Og her er konklusionen, at en energiø i Østersøen vil kræve 27.617 årsværk i hele vindmølleparkens samlede levetid. Hvor stor en andel, der præcis vil tilfalde Bornholm, afhænger af, hvor mange udbud der vides.
”Bornholm kan blive Danmarks nye energicentrum. Udover de nuværende projekter kan vi mærke stærkt øget opmærksomhed på udbredelsen af offshore wind fra de omkringliggende nationer i Østersøregionen. Når 1 gigawatt havvindmøllepark giver ca. 14.600 årsværk, fortæller det, hvilket størrelsesforhold vi opererer med, og hvilket enormt potentiale det er for Bornholm. Hvor mange job, der ender på Bornholm, afhænger blandt andet af, hvor professionelle, effektive og omstillingsparate de lokale erhvervsvirksomheder er, når de byder på opgaverne,” udtaler Thomas Bendtsen, adm. dir, for Rønne Havn A/S.
Stillingerne vil være af varierende længde. Nogle stillinger vil være af kortere varighed, mens møller sættes op, mens andre vil vare ved i hele møllens levetid, så længe den skal serviceres.
I rapporten kan man også læse, at installationsopgaven med Kriegers Flak vil give op til 129 arbejdspladser under installationen.
Rapporten er udarbejdet af konsulentvirksomheden QBIS og finansieret af Den Danske Maritime Fond.